Op deze pagina

Duurzaam fietsen? Pak de elektrische fiets!

18/12/2024

Elektrische fietsen waren nog nooit zo populair. 71% van de fietsen die geleased worden bij Cyclis zijn elektrisch aangedreven. Maar zijn e-bikes wel goed voor het milieu? Cyclis zocht voor je uit of duurzaam fietsen mogelijk is.

Duurzaam woon-werkverkeer

De vraag of elektrisch fietsen duurzaam fietsen is, hangt af van welk voertuig de e-bike precies vervangt:

Auto of scooter

Rijd je normaal altijd met de auto of scooter naar het werk en heb je besloten om vanaf nu met een elektrische fiets te rijden? Dan is dat een zeker een milieuvriendelijkere keuze! Met een e-bike of speedbike stoot je geen CO² of fijnstof uit tijdens het rijden. Daardoor draag je bij aan een beter milieu en een schonere lucht.

Gewone fiets

Als je een elektrische fiets met een gewone fiets vergelijkt, dan is een gewone fiets milieuvriendelijker omdat er CO² vrijkomt bij het opwekken van de elektriciteit voor de accu van een e-bike. Gelukkig is dat wel veel minder dan wat een auto aan CO²-uitstoot veroorzaakt: een elektrische fiets veroorzaakt maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto. Ook al is een gewone fiets het milieuvriendelijkst.

De auto

Mensen pakken nu eenmaal gemakkelijker de fiets als hij elektrisch is. Als je dus moet kiezen tussen 10 kilometer met de auto afleggen of met een elektrische fiets, is de e-bike sowieso de milieuvriendelijkste optie. In dat opzicht is de (snelle) elektrische fiets een prima alternatief voor de auto. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van files en eventuele parkeerproblemen. Daarbij is bewegen goed voor de gezondheid.

Zo rijd je duurzaam met een elektrische fiets

Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je accu zo min mogelijk stroom verbruikt en dus beter is voor het milieu. We geven je 3 tips:

  1. Schakel op een zuinige manier. Als je moet wachten voor een rood stoplicht, schakel je terug naar een lichte versnelling. Als het licht weer groen is en je bent weer een beetje op gang dan schakel je naar een hogere ondersteuning op. Dit is vergelijkbaar met het schakelen bij een auto:  je gaat telkens een versnelling zwaarder naarmate jij sneller fietst. Als je een heuvel op gaat, zet je je e-bike dus in een lagere versnelling zodat je makkelijker en lichter trapt. Zo hoeft de motor minder werk te doen om je op gang te helpen.
  2. Schakel de trapkrachtondersteuning een standje lager. Hoe meer trapondersteuning, hoe minder kilometers je in totaal kan afleggen. Trappen met de benen dus!
  3. Staat je fiets een tijd stil, bijvoorbeeld omdat je niet zo graag fietst in de winter? Bewaar je batterij dan op kamertemperatuur en laad hem af en toe op. Zo vermijd je diepteontlading en heb je dus langer plezier van je batterij.

Wat gebeurt er met fietsbatterijen van ‘oude’ fietsen?

De batterij van een elektrische fiets gaat gemiddeld 5+ jaar mee. Als hij het uiteindelijk helaas begeeft, kan je de accu inleveren bij de fietshandelaar of bij de milieustraat van je gemeente. Wil je meer weten over het inleveren van je accu? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van legebatterijen.nl.

Ook Cyclis wil duurzaam omgaan met fietsen die terugkeren na de leaseperiode. Fietsen die niet worden overgenomen door onze klanten, komen weer bij ons terecht en worden klaargestoomd voor de tweedehandsmarkt.

Conclusie: is een e-bike nu milieuvriendelijk?

Ja, want…

  • een elektrische fiets stoot geen CO² of fijnstof uit tijdens het fietsen.
  • een (snelle) elektrische fiets is een goed alternatief voor dagdagelijkse autoritten.
  • de batterijen worden op een milieuvriendelijke manier verwerkt.

Twijfel jij nog tussen de elektrische of de gewone fiets? Kijk dan welke fiets bij jou past. Ontdek het in onze handige fietskiezer!

Wil jij de meest
geïnformeerde fietser zijn?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Ontvang net als 2000+ fietsers
alle fietsnieuwtjes en fietstips.
En geen schrik, wij houden ook niet van spam!

Fietsplezier voor iedereen

Log je in op het gewenste platform

Button tekst

Je medewerkers fietsleasing aanbieden

Fietsleasing is een populair extralegaal voordeel voor zowel werkgevers als werknemers.

Lees hier alle voordelen van fietsleasing aanbieden als werkgever.

Een fiets leasen als werknemer

Een fiets leasen via je werkgever is fiscaal voordelig. Wij ontzorgen je volledig zodat je met veel plezier kan fietsen, zowel naar het werk als in je vrije tijd.

Ontdek waarom fietsleasing interessant is.

Je medewerkers fietsleasing aanbieden

Fietsleasing is een populair extralegaal voordeel voor zowel werkgevers als werknemers.

Lees hier alle voordelen van fietsleasing aanbieden als werkgever.