Waar er de afgelopen twee jaar geroepen werd dat er een tekort was aan fietsen en -onderdelen, lijkt er nu een overschot te zijn. De dure brandstofkosten en de aandacht voor gezondheid en welzijn wijzen mensen de weg naar de fiets. Werknemers kiezen daarentegen wel steeds vaker voor een duurdere en kwalitatievere leasefiets. Joep Kempen, CEO van Cyclis Bike Lease, kijkt door zijn fietsbril terug naar 2022 en geeft ons een kijk in de nabije toekomst van fietsleasing.

Voordelen van fietsen naar het werk

Zomaar een elektrische fiets abonnement aanbieden werkt natuurlijk averechts. Je wilt eerst zelf weten wat hier de voordelen van zijn en hoe je werknemers stimuleert om met de fiets naar het werk te gaan.  

De corona tijd heeft en steentje bijgedragen aan de toename van het fietsverkeer. Woon-werkverkeer met de fiets is met maar liefst 17% gestegen. Dit geldt met name voor de korte ritten naar het werk. Dit heeft 3 redenen: 

1. Verbeterde gezondheid

Werknemers pakken vaker de fiets omdat de activiteit het fysieke en mentale welzijn van de mens stimuleert. Maar hoe gezond is fietsen? Het werkt bijvoorbeeld stress verlagend, geeft de bloedsomloop een stimulans en je krijgt meer energie van voor een productieve werkdag. En zo zijn er nog meer redenen waar fietsen gezond voor is! 

2. Positief effect op het milieu 

Fietsen naar het werk heeft een positief effect op het milieu. Door minder de auto te pakken, draag je bij aan de vermindering van luchtvervuiling. Dit verlaagt de uitstoot per reizigerskilometer in vergelijking met de auto, scooter of het openbaar vervoer. Bovendien verlaag je hiermee het geluidsoverlast, waardoor een veilige en aangename leefomgeving ontstaat. Kiezen voor de fiets in plaats van autorijden helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen, omdat fietsen geen fossiele brandstoffen vereist als energiebron voor reizen – fietsen is dus goed voor het milieu. 

3. Plezier van fietsen

Werknemers geven ook aan dat op de fiets naar het werk en terug ze een plezier doet. Je kunt even uitwaaien, files omzeilen en genieten van de buitenlucht. Dit heeft weer een positief effect op je gezondheid. Denk aan de aanmaak van serotonine (het geluksgevoel) en de afname van de mentale vermoeidheid. 

Abonnement op een elektrische fiets

De belangrijkste redenen om niet voor de fiets te kiezen, zijn slecht weer en de afstand naar het werk. Werkgevers kunnen het fietsen toch stimuleren, door onder meer voor een goede fietsenstalling te zorgen en een fietsvergoeding aan te bieden. Eén op de drie fietsende werknemers noemt dit belangrijk voor hun keuze om te fietsen. 

Om (lange) fietsritten te stimuleren, kun je als werkgever de elektrische fiets aanbieden middels een fiets leaseplan. Dit levert voor je werknemers fiscale voordelen op ten opzichte van zelf een elektrische fiets aanschaffen. Op die manier kunnen werknemers gemakkelijker profiteren van de vele gezondheids- en milieuvoordelen zoals duurzaam fietsen, terwijl een werkgever profiteert van fitte en productieve werknemers.  

Hoe werkt een fiets lease plan? 

Met een leasefiets via de werkgever kunnen medewerkers voor een vast bedrag per maand een fiets naar keuze gebruiken. Ze hebben zelf de vrijheid om een fiets te kiezen die passend is bij de wensen. Bijvoorbeeld een nieuwe e-bike, speed pedelec of een bakfiets. In dit vaste bedrag zitten ook de onderhoudskosten verrekend. Het onderhoud en de reparaties gebeurt bij de lokale fietswinkel. Daarnaast zijn werknemers allrisk verzekerd en worden ze bij een lekke band onderweg snel geholpen binnen heel Europa.  

Cyclis biedt aansluitend de My.Cyclis tool, waarin werkgevers eenvoudig de fietsvloot inzien, en werknemers zicht hebben op de leasefiets en bijbehorende diensten. Na afloop van de overeengekomen leaseperiode kunnen medewerkers de fiets houden of een andere krijgen, afhankelijk van de overeenkomst met de fietsverhuurder.  

elektrische fiets abonnement werk

Tips om het programma binnen jouw bedrijf te promoten 

Het promoten van een fietsleaseplan binnen uw bedrijf is een van de meest effectieve manieren om werknemers aan te moedigen actiever te zijn en een gezondere levensstijl te leiden. Onderzoek toont aan dat het de productiviteit en gezondheid van medewerkers verhoogt. Je stimuleert fiets leasen met deze 3 tips:  

Informeer over de fiscale voordelen 

Voor jou als werkgever heeft een fiets leaseplan het voordeel van gezonde en productieve medewerkers die minder stress ervaren. Maar om het leaseplan te promoten onder medewerkers, kun je ze – naast de gezondheids- en milieuvoordelen – informeren over de fiscale voordelen. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Voer een onbelaste kilometervergoeding in voor fietsende werknemers
  • 7% bijtelling voor privégebruik van de fiets van de zaak
  • Bied een fiets van de zaak voor werkbezoeken
  • Tot wel 70 euro per maand besparen op autokosten
  • Wel 40% netto fiscaal voordeel t.o.v. privé aankoop
  • Verzekering inbegrepen
  • Vast maandbedrag
Organiseer fietscampagnes

Met fietscampagnes maak je medewerkers enthousiast om vaker de fiets naar het werk te pakken. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan maandelijkse fietscontrole-clinics met instructies over fietsveiligheid, clubritten en fietstochten om de omgeving te verkennen, of zelfs kortingen voor films met een fietsthema die vrienden kunnen samenbrengen voor een leuke tijd.  

Werknemers moeten ook worden gewezen op middelen voor fietsonderhoud, fietsvriendelijke routes op het werk en updates over fietsverhuur of deelprogramma’s in de omgeving. Al deze nuttige tips zullen bijdragen tot een succesvol fietsleaseplan binnen elk bedrijf. 

Start een kick-off event

Organiseer een kick-off event waarin je alle geïnteresseerde werknemers informeert over de mogelijkheden en voordelen van een fiets leaseplan. Tijdens dit event bespreek je ook hoe de lease precies werkt en wat werknemers kunnen doen als ze van het leaseplan gebruik willen maken.   

Dit event kun je laten organiseren door Cyclis. Hierin informeren we het bedrijf en de werknemers aan de hand van webinars, infobrochures en presentaties wat voor beide partijen de voordelen zijn van fietsleasen via de werkgever.  

Ook voor werkgevers biedt een elektrische fiets abonnement financiële voordelen. Bijvoorbeeld: 

Wanneer 10 medewerkers voor 3 dagen de auto voor de fiets verruilen, op een rit van 20 minuten enkele reis (= 6 ritten in totaal) van en naar het werk. Naar schatting levert dit een jaarlijkse besparing voor de werkgever op van € 18.654 euro omdat medewerkers minder stress hebben, productiever zijn en minder ziekteverzuim hebben.

Dit blijk uit een onderzoek van bureau Decisio.

 

Bied een elektrische fiets abonnement

Niet alleen is fietsen een betere optie voor het milieu, maar het is ook goed voor de fysieke gezondheid van uw werknemers. Met een abonnementsdienst voor nieuwe elektrische fietsen zoals deze hebben werkgevers flexibiliteit in het beheer van hun abonnementen en krijgen ze toegankelijke opties met betrekking tot fietsen en onderhoud.

Wil je ook jouw medewerkers voorzien van een voordelig fiets leaseplan? Cyclis biedt voor zowel werknemers als werkgevers een administratie vrij abonnement voor een vast bedrag per maand. Meer weten over een elektrische fiets leasen? Vraag dan de gratis demo aan.